luni, 31 octombrie 2011

Terra are 7 miliarde de locuitori.

Deşi s-au bucurat de prezenţa secretarului general al ONU, Kofi Annan, la naşterea fiului lor cu numărul 6 miliarde, părinţii lui Adnan n-au mai primit de atunci nicio veste de la ONU. Filipine, India şi Rusia îşi dispută naşterea locuitorului cu numărul 7 miliarde de pe planetă. Pragul de 6 miliarde a fost atins în 1999 atunci când ONU l-a ales pe Adnan Nevic, un nou-născut la Sarajevo. De data aceasta ONU s-a ferit să anunţe câştigătorul. Filipinele au anunţat astăzi primele naşterea micuţei Danica May Camacho, pe care o consideră fiinţa umană cu numărul 7 miliarde. Născută chiar la miezul nopţii trecute, fetiţa are cele mai mari şanse de a primi o bursă de studii iar părinţii să obţină un ajutor pentru decschiderea unei mici afaceri.
Deocamdată şi India reclamă omul cu numărul şapte miliarde în persoana unei fete născute într-un sat din Uttar-Pradesh dintr-o mamă de 23 de ani şi un tată de 25 de ani. Şi două regiuni ruseşti – cea mai orientală, Kamchatka şi cea mai occidentală, Kaliningrad au revendicat naşterea.
Creşterea demografică globală
Cu ocazia „premierii simbolice” a persoanei cu numărul 7 miliarde, ONU a atras din nou atenţia asupra provocărilor creşterii demografice globale. Potrivit celui mai recent raport al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) , populaţia lumii va atinge 9,3 miliarde de oameni în 2050 iar guvernelor ţărilor sărace le va fi tot mai greu să găsească de lucru pentru armata de tineri care intră pe piaţa muncii. În plus, fiecare nou-născut are nevoie de hrană, apă şi energie şi produce deşeuri şi poluare. Deocamdată cele mai populate ţări din lume sunt China, cu 1,35 miliarde de locuitori şi India cu 1,24 de miliarde. „Până la atingerea pragului de 7 miliarde, creşterea populaţiei globale dispăruse de pe lista marilor probleme internaţionale – un ecou îndepărtat al anilor 1970 atunci când India şi China luau măsuri coercitive brutale pentru a opri explozia demografică”.
Odată cu criza economică şi financiară globală, problema demografică s-a acutizat. Totuşi este loc pentru toţi cei 7 miliarde pe pământ. În opinia sa, nu populaţiile în creştere ale ţărilor în curs de dezvoltare sunt cea mai mare problemă pentru că ei consumă doar o mică parte din resursele lumii faţă de populaţiile din ţările occidentale bogate.
Pe lângă consumul excesiv, o altă problemă este cea a risipei. Un miliard de oameni suferă astăzi de foame la nivel mondial, dar nu pentru că planeta nu produce destulă hrană, ci pentru că jumătate din hrana produsă în lume este risipită, deşi ar putea sătura 7-8 miliarde de oameni.
Cât despre premiul ONU pentru membrul cu numărul 7 miliarde al planetei, părinţii ultimului câştigător, Adnan din Sarajevo, se arată dezamăgiţi că după ce fiul lor a fost botezat de Kofi Annan, n-au mai primit nicio veste de la ONU. În prezent familia trăieşte din mica pensie a tatălui lui Adnan şi din alocaţia şcolară a acestuia, scrie The Guardian.Mai multe vezi pe www.adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu