vineri, 25 noiembrie 2011

Sfirsitul Lumii.2012.

Arheologii mexicani au recunoscut descoperirea celei de-a doua inscriptii mayase legata de sfarsitul lumii in 2012 -
Sapaturile de la Comalcalco din luna iunie anul acesta . Institutul arheologic din Mexic a minimalizat teoriile carora vechii mayasi au prezis producerea unei apocalipse in 2012.Ei au recunoscut ca au descoperit o noua referinta legata de acest lucru pe un fragment cioplit gasit printre ruine, in sudul tarii.Pana in prezent, cei mai multi dintre experti citau o singura referinta legata de 2012, descoperita in glifele mayase, respectiv o tablita de piatra gasita in Tortuguero, in statul Tabasco.
Instituitul National de Antropologie si Istorie a precizat intr-un comunicat ca exista doua referiri la apocalipsa din 2012, descoperita printre ruinele de la Comalcalco.
Inscriptia se afla cioplita pe o caramida. AP noteaza ca Comalcalco este neobisnuit printre templele mayase, deoarece a fost construit din caramizi.
Arturo Mendez, un purtator de cuvant al institutului, a declarat ca fragmentul de inscriptie mayasa a fost descoperit in urma cu cativa ani si a fost analizat cu atentie. Nu a fost expus niciodata si este tinut intr-un depozit al institutului.
Existenta "Caramizii de la Comalcalco", asa cum este cunoscut cel de-al doilea fragment, a fost discutata de experti pe unele forumuri online. Multi se indoiesc ca este o referinta clara la data de 21 decembrie 2012 sau 23 decembrie 2012, zilele citate de sustinatorii teoriei ca lumea se va sfarsi in urma unui eveniment apocaliptic.
"Unii au propus inscriptia cioplita ca o alta referinta la 2012, dar eu sunt mai degraba sceptic", a declarat David Stuart, specialist in epigrafie mayasa la Universitatea Texas din Austin. Expertul a spus ca inscrptia de pe caramida este o combinatie a pozitiei unei zile si a unei luni ce se repeta la fiecare 52 de ani.
Data de pe caramida corespunde cu sfarsitul celui de-al 13 Baktun. Acestia reprezentau perioade de 394 de ani, iar 13 era un numar sacru pentru mayasi.
Calendarul mayas incepe in anul 3114 i.Hr., iar al 13-lea Baktun se termina in jurul datei de 21 decembrie 2012.
Stuart afirma ca data de pe caramida ar putea corespunde si altor zile similare din trecut, adaugand ca inscriptia din Comalcalco este "mai mult istorica decat profetica".
AP noteaza ca ambele insciptii - tablita de la Tortuguero si caramida de la Comalcalco - au fost ciolpite cel mai probabil in urma cu 1.300 de ani si ambele sunt criptice in anumite privinte.
Inscriptia din Tortuguero descrie un eveniment ce ar trebui sa se produca in 2012, in care este implicat Bolon Yokte, un zeu mayas misterios, asociat atat cu razboiul, cat si cu creatia. Eroziunea si o spartura in piatra fac insa ca sfarsitul inscriptiei sa fie aproape ilizibil. Unii cercetatori sustin ca ultimele glife ar afirma: "El se va cobora din ceruri".
De asemenea, caramida de la Comalcalco ar fi fost asezata spre interior sau acoperita, lucru ce sugereaza ca nu trebuia sa fie vazuta.
Institutul mexican de arheologie a declarat repetat ca teoriile legate de sfarsitul lumii in anul 2012 sunt o interpretare occidentala gresita a calendarelor mayase. Expertii mexicani afirma ca mayasii au vazut timpul ca pe o serie de cicluri care incep si se sfarsesc cu regularitate, fara insa sa contina ceva apocaliptic la sfarsitul unui ciclu dat. Mai multe pe www.hotnews.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu