sâmbătă, 7 mai 2011

Steaua-Sevillia 1986

Steaua-Sevilla '86. Cum a contribuit Steaua la una dintre marile trădări pe axa Barcelona - Real Madrid. Sevilla 86, începutul "coşmarului românesc"! Cum a contribuit Steaua la una dintre marile trădări pe axa Barca-Real Steaua sărbătoreşte 25 de ani de la câştigarea singurului trofeu european al fotbalului românesc. Dacă pentru români este un motiv de sărbătoare, "cea mai urâtă finală de Cupa Campionilor", a numit-o Ancelotti. Iar cel mai afectat este cu siguranţă Schuster, al cărui destin a fost legat într-un fel de români nu numai în cariera de jucător, ci şi în cea de antrenor.
"Multă lume mă întreabă de ce l-am schimbat pe Schuster. Am făcut-o pentru că nu am vrut să ajung la penalty-uri. Cu el în teren, nu credeam că putem înscrie. Nu făcuse un meci prea bun!", spune Venables .
Cearta cu Barcelona şi trădarea pentru Real!
Criza ce a urmat după înfrangerea în faţa Stelei a afectat relaţiile dintre Schuster şi Barcelona. Mijlocaşul a rezistat până în 1988 în Catalunia, dar s-a transferat la marea rivală de la Real Madrid după un proces de un an de zile cu conducerea Barcei.
Sevilla 86 a fost începutul coşmarului românesc pentru Schuster
Ajuns antrenor, neamţul a dat iar de români în 2003, atunci când Dinamo Bucureşti avea să elimine o echipă a lui Şahtior mult mai bine titrată şi cu un buget imens faţă de cel al "câinilor". A fost actul de naştere al unei echipe de vis a lui Dinamo, cu Zicu, Marica, Stoican sau Bărcăuan. Şi continuarea complexului românesc pentru Schuster...
Imediat după eliminarea din Cupa UEFA, Schuster a fost îndepărtat pentru a-i face loc unui alt român: Mircea Lucescu!
Între timp, fostul mijlocaş al Barcei l-a antrenat pe Cosmin Contra la Getafe şi a avut şansa unei "dulci" răzbunari: Beşiktaş, cu Schuster la conducere, a întâlnit în această primăvară Galata lui Hagi. "Regele" a fost demis însă până la derby-ul dintre cei doi granzi ai Turciei, iar Schuster trebuie să aştepte viitoarea ocazie.
"E cea mai urâtă amintire din viaţa mea! Şi acum am coşmaruri din cauza Stelei! Eram favoriţi, stadionul era plin de fani de-ai noştri, dar ne-a fost frică la penalty-uri. În semifinala de la Gotteborg, oricine ar fi bătut un penalty, ar fi înscris. Contra Stelei nu am transformat niciunul!..", a declarat englezul Terry Venables în AS
Steaua a avut in teren pe Duckadam, Iovan, Bumbescu, Belodedici, Barbulescu, Majearu, Balan (Iordanescu), Boloni, Balint, Lacatus, Piturca (Radu)
Barcelona: Urruti, Gerardo, Migueli, Alessanco, Julio Alberto, Victor, Schuster (Moratalla), Carrasco, Pedraza, Archibald (Pichi Alonso), Marcos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu